A. Diagnosticul ortodontic 

diagnosticul ortodonticFiecare pacient e unic. La Centrul Ortodontic Cluj veti avea un plan de tratament gândit special pentru dumneavoastră, în funcție de problemele pe care le aveți.

Cum are loc etapa de diagnosticare si planificarea tratamentului?

Înainte de începerea tratamentului ortodontic, exista o serie de pasi obligatorii pentru toti cei care doresc sa beneficieze de un tratament corect si complet.

In primul rand, trebuie sa stiti ca deoarece fiecare pacient este unic,  sunt necesare anumite investigatii care ne ofera informații specifice legate de cazul pacientului, cu ajutorul carora putem trece la realizarea unui plan de tratament individualizat. 

I. Prima vizita

Asadar, prima vizită sau prima consultatie pe care un pacient o face la noi ne ofera primul set de informatii despre situatia acestuia. Completarea fisei medicale este primul material care ne ajuta in acest sens. Pentru pacient, vizita este una de tip informativ și presupune o identificare a problemelor existente, eventual a cauzelor care poate au dus la apariția anomaliei dento-maxilare.

II. A doua vizita

În a doua vizita la Centrul Ortodontic Cluj vom prelua amprentele dentare ale pacientului, fotografiile ortodontice si radiografiile dentare, pe baza carora se vor face calculele si masuratorile pentru diagnosticare. Toate aceste investigatii ofera imaginea completa asupra dintilor si a oaselor si ne ajuta in stabilirea diagnosticului ortodontic.

De mentionat ca uneori, aceste investigatii pot fi realizate in cadrul primei vizite, daca medicul impreuna cu pacientul decid ca pot trece la etapa urmatoare, fara sa mai astepte o noua programare.

Etapa a doua – detaliata

Intotdeauna pentru a realiza planul de tratament avem nevoie de urmatoarele  informatii:

1. Completarea fisei medicale cu istoricul medical al bolilor și alergiilor- există anumite boli care contraindică tratamentul ortodontic sau care prelungesc perioada de tratament.

2. Medicamentele utilizate în prezent sau în trecut: unele medicamente blochează mișcarea dinților, pe când altele o accelerează. Vă rugăm să informați medicul despre utilizarea oricărui fel de medicament, chiar dacă este vorba de vitamine, minerale, medicație naturistă sau pastile anticoncepționale.

3. Amprentele dentare – după ele se realizează copia în gips a arcadelor dentare și ajută la o analiză amănunțită a mușcăturii, a formei dinților, a calculării spațiului necesar alinierii armonioase a arcadelor.

4. Radiografii: OPT, Teleradiografia de profil și postero-anterioară pentru măsurarea dinților, oaselor și a potențialului de creștere. In anumite cazuri, solicitam si investigatie de tip CBCT.

5. Fotografii ortodontice – ale feței și ale dinților – pentru detalii de precizie si documentarea evolutiei tratamentului.

III. A treia vizita

Dupa analiza tuturor investigatiilor realizate, veți avea cea de-a treia intalnire cu specialistul ortodont si o parte din echipa sa, în care vi se explică  diagnosticul medical, planul de tratament potrivit și eventualele variante de tratament, precum si modul in care se va desfășura tratamentul – ce presupune din partea voastra, durata aproximativa in timp.

Tot în această sedință se vor discuta costurile tratamentului.

IV. A patra vizita

A patra întâlnire presupune aplicarea aparatului dentar, conform discutiilor avute la etapa precedenta, iar la sfârșit pacientul va primi indicații în ceea ce privește igiena orală, purtarea aparatului,  ce este posibil sa simta etc.


B. Desfasurarea tratamentului ortodontic 

Felicitari! Ati inceput o fascinanta calatorie impreuna cu noi la Centrul Ortodontic Cluj spre un zambet de succes!

Dupa aplicarea aparatului dentar, medicul ortodont hotaraste, in functie de tipul de problema ortodontica si de aparatul dentar, cand este nevoie ca pacientul sa vina la urmatoarea activare a aparatului. E bine de stiut ca in general, acest termen este unul aproximativ, si ca decalarea termenului cu cateva zile nu reprezinta o problema, aparatul ortodontic continuand sa actioneze.

Ce inseamna activarea aparatului dentar?

activarea aparatului dentarActivarea aparatului reprezinta sedinta in care medicul ortodont introduce forte noi in aparatul dentar, astfel incat acesta sa produca miscari controlate inspre obiectivul ortodontic dorit. Aceste activari pot avea loc la termene incepanad de la 2 saptamani (la unele aparate dentare mobile) si mergand pana la 4, 6 sau 8 saptamani.

Pentru pacientii plecati in strainatate, care vin doar periodic in tara, activarea se poate face si la un termen mai mare.

Aceste activari ale aparatului se vor produce ori de cate ori medicul considera necesar, pana la finalizarea tratamentului si obtinerea unui zambet sanatos. La fel de importanta ca munca medicului este si cooperarea pacientilor pe parcursul tratamentului, indiferent ca vorbim si adulti sau copii.

Iar la final, dupa terminarea perioadei de tratament activ, adica dupa ce am indepartat aparatul dentar, trebuie sa stiti ca urmeaza o etapa la fel de importanta, aceea de mentinere a rezultatului.

Aceasta etapa se realizeaza cu ajutorul aparatelor de contentie, sau de mentinere. Ea este obligatorie pentru toti pacientii, dar implica mult mai putin efort din partea pacientilor, iar aceste aparate de contentie de obicei nu sunt vizibile pentru ce din jur. Pentru mai multe informatii despre contentii, puteti accesa pagina aici.

Speram ca v-am oferit imaginea de ansamblu asupra diagnosticului si tratamentului ortodontic!

Stabiliți o programare la Centrul Ortodontic Cluj!

Pentru mai multe detalii despre tratamentele ortodontice și care este  soluția potrivită pentru dvs., sunați-ne de luni până vineri între orele 8 si 20  la  0264 444 423 sau trimiteti-ne acum un email la office@centrulortodonticcluj.ro.